Το σχολείο μας

Το σχολείο μας
Γυμνάσιο Καναλίων

Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Πρόγραμμα υγιεινής μεσογειακής διατροφής υλοποιούν οι μαθητές

Κολατσιό από το σπίτι στο Γυμνάσιο Καναλίων
2012-03-03 - 15:42:01
Πρόγραμμα υγιεινής μεσογειακής διατροφής υλοποιούν οι μαθητές
Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον πρότζεκτ με θέμα «Σχολείο & Μεσογειακή διατροφή» υλοποιούν μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Καναλίων Μαγνησίας στο πλαίσιο εγκεκριμένου σχολικού προγράμματος Αγωγής Υγείας.
Τη στιγμή που αυξάνονται τα κρούσματα παιδικής παχυσαρκίας και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα για «κακή διατροφή των ελληνοπαίδων», οι μαθητές αποφάσισαν στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας να εξετάσουν εναλλακτικές μορφές υγιεινής και οικονομικής σίτισης στο σχολείο.
Επιπλέον, το Γυμνάσιο Καναλίων δεν διαθέτει κυλικείο, με αποτέλεσμα να αγοράζουν οι μικροί μαθητές έτοιμα παρασκευάσματα αμφίβολης διατροφικής αξίας με κόστος. Ακόμη όμως κι αν διέθετε κυλικείο, το κόστος καθημερινής σίτισης θα ήταν δυσβάσταχτο για οικογένειες που άρχισαν να πλήττονται έντονα από την οικονομική κρίση. Έτσι όλοι μαζί αποφάσισαν, να απενοχοποιήσουν το «αλουμινόχαρτο» και σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και γονείς να φέρνουν υγιεινό κολατσιό από το σπίτι.
Έτσι, οι μαθητές του σχολείου, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους Δημήτρη Λάιου (γυμναστή) και Μαρίας Μπούρα (διευθύντριας), υλοποιούν το σχετικό πρόγραμμα χωρίς όμως να περιοριστούν μόνο σε θεωρητικές προσεγγίσεις.
Τα παιδιά, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, εξετάζουν θέματα όπως, «η πυραμίδα διατροφής», «γονείς και διατροφή παιδιών στο σπίτι», «βιταμίνες», «νομοθεσία λειτουργίας κυλικείου» κ.α. ωστόσο το πιο σημαντικό είναι ότι διαμορφώνουν κανονισμό κυλικείου για ένα «βιωματικό κυλικείο» στο χώρο του σχολείου, σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά του προγράμματος, για τη διάδοση των ωφελειών της μεσογειακής διατροφής, η οποία είναι αποδεδειγμένα η καλύτερη στον κόσμο και πιο προσιτή για όλους πια.
Παράλληλα, ενημέρωσαν το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων έτσι ώστε να σταθούν αρωγοί τους στην υλοποίηση του προγράμματος. Τέλος, θα οργανώσουν ημερίδα διάχυσης του προγράμματος λίγο πριν τη λήξη της σχολικής χρονιάς για όλους τους κοινωνικούς φορείς.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου