Το σχολείο μας

Το σχολείο μας
Γυμνάσιο Καναλίων

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Το Γυμνάσιο Καναλίων στην Κύπρο με το COMENIUS
Συνεχίζοντας την πορεία τους για την ανάδειξη της λίμνης Κάρλας, μέσα από τη σχολική σύμπραξη COMENIUS, μια αποστολή 7 μαθητών της Γ’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου Καναλίων Μαγνησίας  με τις συνοδούς καθηγήτριές τους κ.κ. Μαρία Μπούρα και Βένα Βαΐτση,  επισκέφτηκε στα τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου 2013 τη Λάρνακα της Κύπρου μαζί με μαθητές και καθηγητές από άλλες 7 χώρες, προσκεκλημένοι από το Γυμνάσιο Δροσιάς Λάρνακας. 

Η πρώτη συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 – 11 Οκτωβρίου στο γυμνάσιο Drei-Burgen Schule στο δασωμένο Felsberg της κεντρικής Γερμανίας, με συμμετοχή όλων των εταίρων/χωρών και παρόντες 20 καθηγητές από όλα τα σχολεία της σύμπραξης και 72 Ευρωπαίοι μαθητές  από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.  Οι μαθητές πραγματοποίησαν μια σειρά από δραστηριότητες οργανωμένες από το σχολείο και το Δήμο της πόλης πάνω στη χρήση του νερού στην περιοχή. 
Η δεύτερη συνάντηση στην Ουγγαρία το Δεκέμβριο του 2012 ήταν συνάντηση καθηγητών για να οργανώσουν τις διαδικασίες της επίσκεψης στην Κύπρο, όπου όλα τα σχολεία της σύμπραξης θα παρουσίαζαν τους υδάτινους πόρους τους.
Στη Λάρνακα Κύπρου, με συμμετοχή 115 μαθητών και καθηγητών από όλες τις χώρες, η Ελλάδα και το Γυμνάσιο Καναλίων διάλεξαν να παρουσιάσουν τη λίμνη Κάρλα με έναν πρωτότυπο τρόπο: ένα μικρό θεατρικό έργο που αποτύπωνε την ζωή της λίμνης πριν την αποξήρανσή της, κατά τη διάρκεια,  και στην αρχή της ανασύστασής της. Οι επτά μαθητές και μαθήτριες αναπαρέστησαν τη ζωή της λίμνης και απέδωσαν ένα μικρό  θεατρικό στα αγγλικά, εντυπωσιάζοντας όλους τους παρευρισκόμενους και αποσπώντας ενθουσιώδεις επευφημίες. 

Στη συνέχεια, στην αποχαιρετιστήρια βραδιά, οργανωμένη από το Σύνδεσμο Γονέων του Γυμνασίου Δροσιάς, χόρεψαν χασάπικο και συρτάκι, ξεσηκώνοντας όλη την αίθουσα σε ξέφρενο χορό. 

Η φιλοξενία του κυπριακού σχολείου και των αρχών της περιοχής ήταν υπέροχη, εκπληκτικά ζεστή και άρτια οργανωμένη, σύμφωνα με γενική ομολογία όλων των μαθητών της σύμπραξης. Δήμος και σχολική κοινότητα συμμετείχαν σύσσωμοι και εργάστηκαν αδιάκοπα από κοινού, για να εξασφαλίσουν μια αξέχαστη παραμονή σε όλες τις σχολικές αποστολές. 

Όσο για τους Έλληνες μαθητές του Γυμνασίου Καναλίων, η εμπειρία ήταν μοναδική και αξέχαστη, με άπειρες καλές στιγμές να θυμούνται: τον παραδοσιακό χορό του νερού της Κύπρου, τη λιμνοθάλασσα Αλυκή, το μουσικό συγκρότημα Tat-tnabar, τις βόλτες για bowling, κολύμπι, σινεμά με τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους.  Επιπλέον, ένοιωσαν διπλά χαρούμενοι γιατί δημιούργησαν φιλίες όχι μόνο με τους συμμαθητές τους από τις άλλες χώρες, αλλά και τους Κύπριους συμμαθητές, με τους οποίους τους συνδέουν πάρα πολλά κοινά, πέρα από τη γλώσσα, την εθνικότητα και την ιστορία. Δήλωσαν πως δε θα την ξεχάσουν ποτέ, ενώ παρακίνησαν τους συμμαθητές τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του, εντός και εκτός σχολείου, για τα απίστευτα οφέλη που προσφέρει. 

Όλοι δήλωσαν πως η εμπειρία ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής στη ζωή τους και θα επιδιώξουν να βελτιώνονται για να μπορούν να συμμετέχουν σε ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον. Όσο για τους καθηγητές τους έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι με την ελληνική ομάδα η οποία έβγαλε ασπροπρόσωπο το Γυμνάσιο με την άρτια και καταπληκτική συμπεριφορά τους και ανεβάζει τον πήχυ για την επόμενη αποστολή του σχολείου την άνοιξη στην Πορτογαλία.

                                     η ομάδα COMENIUS στο Γυμνάσιο Δροσιάς Λάρνακας


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου