Το σχολείο μας

Το σχολείο μας
Γυμνάσιο Καναλίων

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΜΑΤΟ…ΝΕΡΟ!ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΕΜΑΤΟ…ΝΕΡΟ!
Οι μαθητές του Γυμνασίου Καναλίων μαθαίνουν τι γίνεται με το νερό και τη διαχείριση του σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Σε μια εποχή στην οποία το νερό θα αποτελέσει το πολυτιμότερο αγαθό στην καταναλωτική κοινωνία μας, η έννοια της ορθής διαχείρισής του επαφίεται στη νεότερη γενιά και αυτή η γενιά οφείλει να είναι  ενημερωμένη και να μοιράζεται καλές πρακτικές που βοηθούν στην ορθολογική  διαχείριση των υδάτινων πόρων μας
Με αυτό το στόχο ως σημαία, οι μαθητές του Γυμνασίου Καναλίων διάλεξαν έναν διαφορετικό και πιο ζωντανό τρόπο για να μελετήσουν τη λίμνη Κάρλα: το πρόγραμμα σχολικών συμπράξεων COMENIUS , στο οποίο το Γυμνάσιο συμμετέχει και μάλιστα συντονίζει ως αρχηγός του προγράμματος. Θα ασχοληθούν με τη “Διαχείριση του Νερού και τις Αξίες για τους Ευρωπαίους μαθητές – WAVES - Water Management and Values for European Students” σε εννέα Ευρωπαϊκές χώρες που έχουν  υδάτινους πόρους :η Ελλάδα με τη λίμνη Κάρλα, η Γερμανία με τη χρήση των ποταμών για ενέργεια, η Κύπρος με τη λιμνοθάλασσα της Αλυκής (σημαντικός βιότοπος0, η Πορτογαλία με το νησί Μαδέιρα και τα πρωτότυπα και φημισμένα στον κόσμο κανάλια πεζοπορίας (levadas), το Βέλγιο με τη χρήση των ποταμών ως πλωτοί δρόμοι, Η Τουρκία στη Σμύρνη με τα Σπα των Σάρδεων, η Ουγγαρία με το Δούναβη και τα ιαματικά λουτρά στη Βουδαπέστη, η Βόρεια Ισπανία με τα ποτάμια ως κύρια μορφή ενέργειας και η Πολωνία με τις επισκέψιμες λίμνες. Κάθε μία απ΄ αυτές τις χώρες έχει αναπτύξει την έννοια του νερού σύμφωνα με την ιστορία και τη γεωμορφία της και οι μαθητές  της Κάρλας θα πάρουν ιδέες για το μέλλον τους και του τόπου τους και θα αναδείξουν την περιοχή τους στην Ευρώπη. Μια μοναδική ευκαιρία όχι μόνο για τους ίδιους τους μαθητές και τις οικογένειές τους να βιώσουν διαφορετικές οπτικές γωνίες αλλά και για τον τόπο τους και τη ν Κάρλα να παρουσιαστεί μέσα από τα μάτια τους.
To πρόγραμμα έχει διάρκεια 2 χρόνια (2012-2014), χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει συναντήσεις μελέτης των Ευρωπαίων μαθητών των σχολείων  κάθε μιας από αυτές τις χώρες, όπου θα φιλοξενηθούν από τους συνομηλίκους τους, θα παρουσιάσουν τον τόπο τους και θα δουλέψουν ομαδικά για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον στην κατανόηση της Διαχείρισης του νερού. Ήδη στο σχολείο έχει  έρθει κλιμάκιο καθηγητών από τα σχολεία των χωρών για επίσκεψη στη λίμνη και έγινε η πρώτη γνωριμία με μαθητές και μέσω των αγαπημένων τους μέσων κοινωνικής δικτύωσης (facebook, e-mail, twitter).  Η πρώτη συνάντηση στη Γερμανία των Οκτώβρη  θα φέρει κοντά τους μαθητές των εννέα χωρών και θα έχει ως πρώτο στόχο τη δημιουργία ιστοσελίδας όπου θα μπορεί να πληροφορηθεί ο καθένας για την πορεία του προγράμματος και των ανταλλαγών απόψεων. Στο τέλος των δύο χρόνων οι μαθητές όλων των σχολείων της σύμπραξης θα παρουσιάσουν σε Ευρωπαϊκό Συνέδριο στο Βέλγιο ( με κάλυψη από τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ και  με online σύνδεση στα σχολεία τους και τις τοπικές κοινωνίες τους) τα αποτελέσματα τους .
Οι ίδιοι οι μαθητές δηλώνουν ενθουσιασμένοι και ανυπομονούν να ξεκινήσουν αυτή την περιπέτεια γνώσης και προβολής του τόπου τους. «Θα κάνουμε την Κάρλα τον τόπο επισκέψεων και περιήγησης που μας αξίζει» δηλώνουν περιχαρείς. Εξάλλου αυτός είναι και ο στόχος τους: να μπορέσουν να παραμείνουν στο τόπο τους με προοπτικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου