Το σχολείο μας

Το σχολείο μας
Γυμνάσιο Καναλίων

Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Το Γυμνάσιο Καναλίων στο Feslberg της ΓερμανίαςΜια αποστολή μαθητών της Γ’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου Καναλίων Μαγνησίας  με τους συνοδούς καθηγητές  τους κ.κ. Μαρία Μπούρα και Γιώργο Τράντα βρέθηκε τον Οκτώβριο στο Felsberg  της περιοχής Έσσης της Γερμανίας  στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Comenius.
Το σχολείο συμμετέχει ως συντονιστής σε μια πολυμερή σχολική σύμπραξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Comenius, με τίτλο «WAVESWater Management and Values for European Students»  (KYMATA – Διαχείριση Νερού και οι αξίες του στους Ευρωπαίους Μαθητές), το οποίο αποτελεί μέρος της «Δια βίου μάθησης» και υποστηρίζεται οικονομικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι χώρες εταίροι στο πρόγραμμα είναι η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τουρκία και χρονική διάρκεια του προγράμματος είναι δύο έτη (2012 – 2014).
Η πρώτη συνάντηση του προγράμματος πραγματοποιήθηκε μεταξύ 4 – 11 Οκτωβρίου στο γυμνάσιο Drei-Burgen Schule στο δασωμένο Felsberg της κεντρικής Γερμανίας, με συμμετοχή όλων των εταίρων/χωρών.  Παρόντες ήταν 20 καθηγητές από όλα τα σχολεία της σύμπραξης και 72 Ευρωπαίοι μαθητές  από την Ελλάδα, την Πολωνία, την Κύπρο, το Βέλγιο, τη Γερμανία και την Ουγγαρία.  Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν στα σπίτια των Γερμανών συμμαθητών τους και πραγματοποίησαν μια σειρά από δραστηριότητες οργανωμένες από το σχολείο και το Δήμο της πόλης πάνω στη χρήση του νερού στην περιοχή: παρουσίασαν τα μέρη τους, επισκέφθηκαν τη λίμνη Edersee με το φράγμα Ederdam και το υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, ανέλυσαν τη χημική σύσταση του νερού των ποταμών της περιοχής, κολύμπησαν στο θεματικό υδροπάρκο, έκαναν πατινάζ στον πάγο και κατασκεύασαν έναν παγοκύβο από 200 κομμάτια πάγου.  Επίσης επισκέφθηκαν τη μεγαλύτερη κατασκευή νερού στην Ευρώπη, τους θεαματικούς καταρράκτες του  Wilhelmshöhe στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Kassel. 
Η φιλοξενία του γερμανικού σχολείου και των αρχών της περιοχής ήταν εκπληκτικά ζεστή και άρτια οργανωμένη, σύμφωνα με γενική ομολογία όλων των μαθητών της σύμπραξης. Δήμος και σχολική κοινότητα συμμετείχαν σύσσωμοι και εργάστηκαν αδιάκοπα από κοινού, για να εξασφαλίσουν μια άψογη παραμονή σε όλες τις σχολικές αποστολές. Όσο για τους Έλληνες μαθητές του Γυμνασίου Καναλίων, η εμπειρία ήταν μοναδική και αξέχαστη, με άπειρες καλές στιγμές να θυμούνται.  Δήλωσαν πως δε θα την ξεχάσουν ποτέ, ενώ παρακίνησαν τους συμμαθητές τους να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του, εντός και εκτός σχολείου, για τα απίστευτα οφέλη που προσφέρει. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τις δηλώσεις των μαθητών που συμμετείχαν :
Α (μαθήτρια)« Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι δεν υπήρχε κουδούνι στο σχολείο! Όλοι ήξεραν την ώρα του μαθήματος και κανείς δεν έλειπε μετά το διάλειμμα!»
Μ (μαθήτρια): «Ήταν όλα τόσο όμορφα και καθαρά – δεν σκεφτόσουν καν να πετάξεις κάτι κάτω!»
Α (μαθητής) « Βελτίωσα τα αγγλικά μου πάρα πολύ, γιατί έπρεπε να συνεννοηθώ με τους γονείς και το συμμαθητή που με φιλοξενούσε. Τώρα πια μιλάω άνετα χωρίς να κομπιάζω». Τα ίδια δήλωσε και η μητέρα του: « Την πρώτη μέρα πίσω στο σπίτι, μπερδευόταν και έβαζε και αγγλικές κουβέντες στα λόγια του!»
Μ (μαθήτρια): «Παρόλο που είχαν πολλά ποτάμια και τρεχούμενα νερά, η εκμετάλλευση  του νερού ήταν πολύ οργανωμένη και δεν άφηναν τίποτα να πάει χαμένο.»
Ολόκληρη η ομάδα COMENIUS έξω από το Γερμανικό σχολείο
Όλοι δήλωσαν πως η εμπειρία ήταν η καλύτερη μέχρι στιγμής στη ζωή τους και θα επιδιώξουν να βελτιώνονται για να μπορούν να συμμετέχουν σε ανάλογες δραστηριότητες στο μέλλον. Όσο για τους καθηγητές τους έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι με την  ελληνική ομάδα η οποία έβγαλε ασπροπρόσωπο το Γυμνάσιο με την άρτια και καταπληκτική συμπεριφορά τους  και, ανεβάζοντας τον πήχη προσδοκιών, αποτελεί πλέον το παράδειγμα για τις επόμενες αποστολές του σχολείου την άνοιξη σε Κύπρο και Πορτογαλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου